W zeszły piątek Stowarzyszenie Trygort nad Mamrami zabrało dzieciaki na niezwykłą kulinarną wycieczkę.
Pierwszym smakowitym przystankiem były Jerutki w gminie Świętajno i Fundacja „Kreolia”. Tam młodzi ludzie poznali tajniki przygotowywania naturalnego chleba na zakwasie. Dla relaksu były też warsztaty rytmiczno -muzyczne z olsztyńską artystką Anią Brodą.
Po pysznym obiedzie grupa udała się do miejscowości Nowiny koło Szczytna, by w Manufakturze „Dzika Czekolada” poznać historię tego smakołyku od niezwykłych plantacji kakao w Tabasco i Chiapas do pozostałości prekolumbijskich miast Ameryki Środkowej. Dzieciaki poznały poszczególne etapy przygotowania czekolady. Następnie ręcznie ucierały czekoladę na oryginalnym meksykańskim żarnie z kamienia wulkanicznego z oryginalnych meksykańskich składników, takich jak ziarno kakaowca i miód. Była oczywiście też degustacja rzemieślniczej czekolady na gorąco oraz rzemieślniczej czekolady przygotowanej w młynie.
Dodatkową atrakcją była wizyta na lotnisku w Szymanach i obserwacja lądującego samolotu.
Panie Aneta Wereda i Anna Bejnar zapewniły opiekę nad dziećmi, ale również – jak twierdzą – doskonałą zabawę dla siebie. A zadowolone dzieci spytały tylko: kiedy następny wyjazd?
Organizacja całodniowej wycieczki możliwa była dzięki naszej współpracy z Fundacją Batorego – informuje Alicja Rymszewicz, prezeska trygorckiego stowarzyszenia. – Jako uczestnicy Akcji Masz Głos mogliśmy skorzystać z grantu w wysokości 2500 zł na organizację zajęć edukacyjnych dla dzieci.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć http://trygort-nad-mamrami.pl/galeria/
TRYGORT KROPLĄ KULTURY ROZWIJA MAZURY! ROZWIJAJ Z NAMI!
Wesprzyj nas!